Често задавани въпроси (FAQ)

?
Климатикът не стартира след като го изключих.Проблем ли е това?

Не.Повторното стартиране се забавя след изключване, за да се защити съоръжението.

?
Чува се звук като от течаща вода.Проблем ли е това?

Спокойно не е проблем.

Това се получава от хладилния агент,който циркулира вътре в климатизатора.

?
Какво е водещо за Вас при покупката:

- цената (търсим ниска цена)
- тишина при работа на машината
- трябва ни преди всичко за охлаждане(има алтернативен начин за отопление)
- не търсим отопление стаите са предназначени за туристи през лятото
- Трябва ни, за да ни топли и охлажда, но топленето е по-важно..................и т.н.
Този въпрос е важен за нас, има случаи когато клиента търси възможно най-евтин вариант, по някога е важно климатикът само да охлажда, друг път е важно просто да е тих без значение от цената, така, че клиентът може и трябва да постави своите изисквания, за да можем ние от Коста Клима да бъдем максимално полезни!

?
Какво е стандартен монтаж?

Стандартен монтаж (за сплит-ситема от стенен тип), при което се съблюдават следните условия: външният блок се монтира на достъпни места (под прозорец, на балкон или балконна стена) и не са необходими услугите на алпинисти, специални вишки и високи скелета. Дължината на тръбния път не превишава 3 метра и няма вкопаване на тръбния път в стените (не препоръчваме вкопаване) без декоративни ПВЦ канали.

?
Капе вода от външното тяло на климатика

През зимата това е нормално. Водата се образува във външното тяло по време на саморазмразяване. Ако водата капе на неподходящо място, може да се постави вана за отвеждане на конденза.

?
Какво е топлообменник на климатик и каква е неговата функция?

Топлообменникът представлява медна тръба с алуминиеви ламели за увеличаване на площта. Задачата му е да пренесе температурата от околния въздух към фреона и обратно. Фреонът тече през медната тръба, като отдава или отнема температура от въздуха и по този начин, загрява или охлажда алуминиевите ламели. В режим на отопление, топлообменникът, намиращ се във външното тяло на климатика, отдава студен въздух навън, а вътрешният – отнема от студения въздуха в помещението. Обратно – при режим на охлаждане, топлообменникът на външното тяло отдава топлина навън, а този на вътрешното – отнема от горещината в стаята.  

?
Трябва ли да изключваме климатика през зимата?

Много хора си мислят, че спирайки климатика през зимата ще спестят от сметките за ток. Това обаче не е така що се отнася до начина на работа на инверторните компресори. Те са така интелигентно създадени, че при достигане на зададената температура работят на ниски обороти, като консумират много малко ток, а домът Ви не изстива. Така не се получават резки температурни разлики и необходимост от наваксване на температурата и работа на пълна мощност за продължително време, което води до увеличаване на сметката за ток. Не се препоръчва изключването на климатика сутрин и включването му отново вечер след прибиране. Ако жилището се напуска за по-продължително време: една седмица или повече, то тогава е необходимо да се изключи.

?
Каква функция има четирипътният вентил в климатика?

Той е компонент от климатика, който управлява посоката на движение на фреона. Той насочва фреона от компресора или към вътрешното, или към външното тяло на климатика, в зависимост от зададения работен режим.

?
Какво е „defrost” ?

Defrost е режим за размразяване, активиращ се в случаите, когато се натрупа скреж или лед по външното тяло на климатичната система.

През зимния период, когато външните температури са около и под нулата и има валежи от сняг или дъжд, вероятността външното тяло на климатика да се заледи е доста голяма. Точно тогава след определен период от време в зависимост от марката и вида на климатика се включва режимът за размразяване.

?
От вътрешното тяло ми потече вода по стената.Какво да правя?

1.Проверете конденза дали не се е запушил.

2.Измийте филтрите.

3.Обадете се на Коста Клима да ви почистят климатика

?
След пускане на климатика на отопление той не духа топла.Какво да правя?

Климатикът има топъл старт. Изчакайте до около 5 минути. Системата е проектирана да започне работа само след достигане на определена температура.

?
Може ли един климатик да бъде монтиран от всеки?

За да важи гаранцията на климатика ви, той трябва да бъде монтиран от оторизирани лица .

?
Мога ли да ползвам едно външно тяло с няколко вътрешни?

Да.Това се нарича мултисплит система и може да се монтират до 5 вътрешни тела.

?
Може ли употребата на климатик да предизвика алергии и други заболявания.

Не. Правилно поддържаният и използван климатик не може да предизвика алергия или друго заболяване.Необходими са правилна поддръжка и редовно почистване. Някои части на климатика често се овлажняват и трябва да се хигиенизират, за да се предотврати образуването на плесени и бактерии.

?
На колко градуса да си държим климатика през лятото?

1.Не е желателно под 25°C

2Амплитудата външна/вътрешна да не е по голяма от 6°C.

?
Колко години може да работи един климатик?

Средният живот на климатиците е 7-9 години,това непрече добре поддържани климатици да имат живот и над 15 години.

?
Мога ли с един климатик да отоплявам/охлаждам повече от едно помещения?

Не. По този начин винаги в едното помещение ще бъде много по-топло или студено от другото. Ще претоварвате климатика и ще увеличите значително разхода на електроенергия, а вероятността да настинете през лятото става огромна.

?
Докато климатика работи в режим отопление изведнъж спира. Какво става?

Отговор: Това е нормален процес на обезскрежаване. При този режим в топлообменника на външното тяло навлизат горещи фреонови пари, за да разтопят образувалата се по него скреж. Това е нормално да се случва на период от около 40 мин, като в зависимост от външните температури може да бъде на по-кратък или по-дълъг период. Процеса на обезскрежаване се индикира от вътрешното тяло чрез специфично за модела мигане на контролните лампи.

?
Климатикът не работи.

Проверете батериите на дистанционното и дали климатикът е включен в захранващата мрежа. Също така проверете за изгорял предпазител и зададеният режим на работа.

?
Климатика не ми отопля/охлажда,какво да правя

1.Измийте филтрите на климатика.

2.Проверете дали сте на правилния режим на работа.

3.Вдигнете/намалете градусите.

4.Изключете климатика от захранването и го включете след 5 минути.

?
До какво води липсата на профилактика?

Когато се пренебрегва правенето на профилактиката първо губим ефективността на климатика, второ непочистените силно замърсени климатици изразходват повече енергия.

?
Колко често се чистят филтрите на климатика?

Препоръчва се поне 2 пъти в месеца да се почистват прахосъбиращите филтри на вътрешното тяло, но колкото по-често го правим, толкова по-добре за самата машина.

?
Колко често се прави профилактика??

За да работи един климатик безпроблемно и дългосрочно е необходимо технически обслужване веднъж годишно.

?
Защо е необходимо да правим профилактика на климатика си?

Профилактиката се извършва с цел подобряване на ефективността на климатика след експлоатацията си в двата режима на работа и води до намаляване разхода на енергия.

?
Какво включва профилактиката на климатик?
  1. Преглед и почистване на вътрешно тяло на климатика.
  2. Преглед на външното тяло на климатика.
  3. Измерването на работното налягане и температура на изпарение на фреона.
  4. Почистване на филтърната секция
  5. Проверка на електрическите връзки.
  6. Преглед и почистване на дренажната система

Периодичната профилактика спасява Вашия климатик от сериозни повреди и удължава живота му.

?
Необичайна миризма.

Проверете филтрите на климатика под предния капак на вътрешното тяло. Те трябва да се мият през 2 седмици с течаща вода. Важно, филтрите имат определен период на действие.

?
Шум в климатика

В следствие на продължителната работа на климатика и повишаване на температурата, пластмасовите части се разширяват, което води до пукане.

?
Кога задължително трябва да поискате оглед?
  1. Нестандартно помещение-Огледът е задължителен в помещения със сложна форма- П или Г-образни, при наличие на колони или други интериорни елементи, които биха затруднили въздушния поток на климатика.
  2. Липсва достъп за монтаж-Оглед се налага и когато няма достъп за монтаж на външното тяло. Това обикновено се случва при липса на прозорци на стената, на която ще се монтира, когато жилището е на последен етаж и има скосени тавани и т.н. В тези случаи е важно да се прецени как ще протече монтажът- със стълби отвън или ще е необходимо да се наеме специализиран транспорт- автовишка, което би оскъпило услугата. Ако това не е уточнено до деня на монтажа е много вероятно той да бъде отложен, поради липса на достъп до мястото, където трябва да се монтира външното тяло. А това ненужно ще забави монтирането на климатика.
  3. Голямо помещение-Препоръчително е да се извърши оглед и когато става дума за много големи помещения- търговски площи, складове, заведения. При посещението на място най-лесно може да се прецени каква мощност е необходима за климатизацията на помещението и броят и видът на климатизаторите, необходими за целта
Ако имате проблем или въпрос свързан с предлаганите от нас продукти или услуги и не намирате
неговото решение сред изброените по-горе, ще се радваме да се свържете с нас