Как да ползваме климатика на отопление?

30 октомври 2020
Как да ползваме климатика на отопление?

За да се възползвате максимално от комфорта, който предлагат климатиците е желателно да спазвате някой неща. В статията по долу ще ви дадем някои съвети как да използвате климатика си в режим на отопление.

 

 

 

 

 

Настройки в режим отопление:

 

  1. Вероятно сте чували, че през отоплителния сезон, климатикът трябва да се включи през есента и изключи на пролет. В действителност, през зимните месеци климатикът, трябва да работи в дълги интервали и е препоръчително да не се изключва. По този начин, помещението ще бъде темперирано, а уреда ще работи равномерно в облекчен режим, като използва по-малко количество енергия. Дори в топлите зимни дни, не изключвайте климатика, регулирайте температурата и оставете слънчевите лъчи да влизат в помещението, но не изключвайте климатика.

 

 

При непрекъсната работа на климатика може да се направи между 20% - 30% икономия.

 

  1. Не настройвайте климатика на максимална мощност за дълъг период. Това значително ще увеличи разхода за енергия, както и ще предизвика по-голямо количество конденз на външното тяло, респективно по-често натрупване на лед и влизане в режим дефрост (размразяване). По време на този режим, климатикът не вкарва топъл въздух, но консумира енергия за да размрази външното тяло.

 

  1. Задавайте температурни настройки ~23~25˚С, а когато не сте у дома между 19~20˚С, за да поддържате помещението топло.

 

 

  1. Както в режим охлаждане, така и в режим отопление е важна посоката на клапите и силата на вентилатора. Изберете автоматичен режим на вентилатора и насочете клапите надолу, за да затопли пода и естествено топлия въздух да се издига и разпределя равномерно в помещението.

 

 

 

За да работи един климатик икономично и добре трябва да е правилно оразмерен за помещението. Трябва да знаете ,че ако топлите само една стая от къщата си е желателно да не държите всички врати отворени, защото климатикът няма да може да достига зададените температури и ще работи постоянно на максимална мощност.

 

 

 

Без значение от сезона, винаги поддържайте филтрите чисти, за да може въздуха да циркулира през системата свободно. Замърсените филтри не позволяват преминаването на въздуха, което допълнително натоварва система и увеличава консумираната енергия. Трябва да се предвиди и ефекта върху здравето, работата на климатика мръсните филтри ще разпръсква мръсотията в цялото помещение.

 

Не пропускайте годишна профилактика. Освен почистване на системата, специалистите проверяват цялостната работа на системата, налягане, количество хладилен агент, наличие на пропуск и др. 

 

Ако имате нужда от климатик може да разгледате нашите горещи предложения ТУК.

Ако скоро не сте правили профилактика  на климатиците си и желаете нашите техници да дойдат да ги почистат може да заявите посещение ТУК.

Екологично, ефективно, икономично.

прочети още

Имате климатик на над 10 години. Сега е момента да го смените с нов.

прочети още

Нашите препоръки за най-икономично ползване на климатика през лятото

прочети още