Профилактика – защо е необходима?

28 февруари 2020
Профилактика – защо е необходима?

     

Заявете профилактика на вашият климатик ТУК.

 

 

 

        Както при всяка сложна механична система, така и при климатиците е необходимо те да бъдат профилактирани, проверявани и поддържани през определен период, за да се гарантира тяхната правилна и безпроблемна работа за максимално по-дълго време. Това е необходимо не само, за да се провери техническата изправност на климатичната система, но и за да се осигури максимален комфорт и качество на въздуха в помещението, в което се намира климатикът.

Ползите от редовната профилактика на климатичната инсталация включват:

  • Намаляване консумацията на електричество;

  • Премахване на неприятните миризми;

  • Пречистване на инсталацията от бактерии и микроорганизми;

  • Увеличаване на отоплителната мощ;

  • Намаляване на шума при работа на климатика;

  • Удължаване на живота на инсталацията.

В много от случаите, когато климатика не е профилактиран в продължение на години се налага по-сложна и по-скъпа интервенция - техниката трябва да бъде демонтирана, разглобена и обстойно почистена в сервиз на фирмата. Годишната профилактика на климатика не само ще ви спести пари и главоболия, но и ще повиши нивото на комфорт и качеството на микроклимата във Вашия дом.

 

Най-чести въпроси за профилактика на климатик:

 

 

Колко често се прави профилактика?

За да работи един климатик безпроблемно и дългосрочно е необходимо технически обслужване веднъж годишно.

 

Колко често да почистваме на филтри?

Коста Клима препоръчва  2 пъти в месеца да се почистват прахосъбиращите филтри на вътрешното тяло, но колкото по-често го правим, толкова по-добре за самата машина.

 

До какво води липсата на профилактика?

Когато се пренебрегва правенето на профилактиката първо губим ефективността на климатика, второ непочистените силно замърсени климатици изразходват повече енергия.

Когато филтрите на устройството не са почистени, т.е. не е извършена редовно и според предписанията профилактиката на климатици, праха се натрупва по изпарителя и достига до турбината, което затруднява начина й на работа. Турбината на климатика започва да се върти по-бавно и това повлиява на струята изходящ въздух.

При извършване на профилактика на климатици, се свежда до възможният минимум замърсяването на въздуха при работата на климатизатора. Редовното почистване на филтрите и направената един път годишно профилактика на климатик (препоръчително преди летния сезон) от техници на климатична техника, спестява от 5 до 35% консумация на ел. енергия , като по-често границите варират около горния диапазон.

 

Заявете профилактика на вашият климатик ТУК.

 

Екологично, ефективно, икономично.

прочети още

Имате климатик на над 10 години. Сега е момента да го смените с нов.

прочети още

Нашите препоръки за най-икономично ползване на климатика през лятото

прочети още