Съвети за избор на климатик.

28 февруари 2020
Съвети за избор на климатик.
    Въпреки, че изборът на климатик изглежда лесно решение, не винаги нещата изглеждат такива, какви са. Поради изключителното разнообразие от видове, марки и цени на климатици, предлагани на пазара, всеки потребител би усетил затруднение в избора си.Коста клима сега ще Ви  предложим  няколко полезни съвета, с които да улесним определянето на Вашите нужди и избирането на подходящ климатик за Вашия дом.
 

 
Преди да започнете с разглеждането на предлаганите климатици, е добре да си отговорите на няколко въпроса:

Ето и списък на въпросите на които трябва да отговорите, когато избирате климатик:

  1. Какви са размерите на помещението?
  2. Помещението намира ли се на пръв или последен етаж?
  3. За какво ще използвате климатика - предимно отопление или охлаждане?
  4. Има ли изолация помещението и какъв е вида на дограмата?
  5. Каква част от стената заемат прозорците?
  6. Какво е изложението - север, юг, изток, запад?
  7. За кое помещение от дома търсите климатик - спаляна, кухня, детска стая, всекидневна?
  8. Съседните апартаменти обитаеми ли са?
  9. В кой град ще монтирате климатика? - температурите прези зимата в северна и южна България са различни.
  10. Имате ли конкретен бюджет за покупката на климатика?

   Първоначално е добре да се съобразим с вида на помещението, в което ще инсталираме климатика - хол, кухня, трапезария, спалня и т.н., както и интензивността на неговото използване. Тук е важно да определим и неговата квадратура, като вземе под внимание и височината на таваните, като е добре да знаете, че за отопление на кубичен метър на добре изолирано помещението са необходими окол  0,06kW. Например: помещение с големина 30 кв.м. и тавани с височина 2,6м. има обща кубатура от 78 куб.м., което изисква климатик с мощност  за отопление от 4,68kW. Така може да предвидите необходимата мощност, според вашите нужди и да изберете подходящ за целта климатик. Важно е да се обърне внимание и на големината на прозорците в помещението, тяхната дограма и стъклопакет, както и наличието на вътрешна или външна изолация. Те също оказват голямо влияние върху загубата на енергия от климатика, защото колкото по-голяма е тя, толкова по-мощен климатик ще Ви бъде нужен за отопление или охлаждане.   


 
    Изборът на по-мощен климатик е винаги в полза, тъй като ще достигне до желаната температура с много по-малко работа. По този начин ще спестите от електроенергия и ще предотвратите по-бързата му амортизация.Инверторните климатици имат системи за регулиране на мощността ,която спомага за пестенето на електро енергия.


Допълнително, при избора на климатик, е добре да обърнете внимание и на  нивата на шум, работата му при екстремни температури, контролът на влажността и най вече на енергийната му ефективност,екологичноста  му и не на последно място гаранционният му срок. Съобразявайки се с тези особености, ще може да изберете правилната големина и капацитет на климатика така, че той да е ефективен в своята работа, без излишна консумация на електроенергия и допълнителни неудобства. Не на последно място, качественият монтаж е от изключително значение. 
        Непесан вселенски закон в търговията гласи"Някой,някъде,продава тази стока и на по ниска цена",когато става дума за монтаж обаче е добре да се доверите на доказала се фирма с опит в бранша каквато е Коста Клима.
Важно е да знаете,че монтажа не е само климатика да бъде закачен на стената и да бъде пуснат в тока.
Това е прецизна машина, при която ако монтажът не е извършен внимателно и прецизно може не само да имат сериозни проблеми, но да се случи така, че климатикът Ви работи много по-неикономично и е по-шумен от това, което би трябвало да е. Когато става въпрос за сериозни неща, като избор на климатик винаги избирайте качествен продукт, на бранд с опит в производството.Тук може да намерите акуални предложения за Вашите нужди.

Екологично, ефективно, икономично.

прочети още

Имате климатик на над 10 години. Сега е момента да го смените с нов.

прочети още

Нашите препоръки за най-икономично ползване на климатика през лятото

прочети още