Защо да изберем отопление с термопомпа

22 август 2022
Защо да изберем отопление с термопомпа

Защо да изберем отопление с термопомпа

 

Зимата наближава и все повече хора се притесняват че, трудно ще успеят да покрият сметките си за отопление . Те се очаква да са рекордни на фона на цените газта, дървесината и пелетите . Все повече хора преминават на отопление на климатици , а някои заменят сегашните си системи на твърдо гориво с термопомпи, което се очертава най-модерния и икономичен вариант.. Вашите сметки за отопление ниски ли са? Може би не, защото:

 

 

 

 

 

 

 България е на последно място в Европа по енергийна ефективност. И сега няма да ви изненадаме, като кажем, че: сме на първо място в ЕС по процент от месечния бюджет отделен за отопление.
А изводът, който можем да си направим е напълно логичен - българите не успяваме да управляваме ресурсите си за отопление. В тази статия ще говорим за термопомпите като икономичен и ефективен начин за отопление.
 
Статистика по света:
• В Швейцария, 75% от новопостроените къщи са оборудвани с термопомпи
• В Австрия, Германия, Финландия и Норвегия, термопомпите са инсталирани във всяка трета новопостроена къща, тенденцията от последните години във Франция е аналогична
• В Швеция, която е водеща в това отношение, почти половината (около 700,000) къщи разполагат с термопомпи.
 

 

По-екологично отопление

 

 

 

 

 Отоплителните системи на твърдо гориво и дърва вредят на околната среда и повишават нивата на въглеродни емисии. За щастие, през последните години, много български домакинства се пренасочиха към други суровини. Този избор Отопление на пелети е донякъде логичен, защото първоначалната инвестиция е ниска. Но разходите по поддръжка и ежедневния ангажимент по зареждането са минус, който не можем да пренебрегнем.
Постоянно растящата им цена също е сериозен недостатък, който би накарал доста хора да помислят за тяхна алтернатива.В момента тон пелети е вече над 1000 лева , а още сме лято.
 
 
Отоплението с газ е едно от най-екологичните и същевременно ефективни начини за отопление, както на многофамилни жилищни кооперации, така и на самостоятелни къщи. Не изисква никаква поддръжка от страна на потребителите, изключително чисто и комфортно отопление. Големият недостатък е, че до жилището, което иска да се отоплява с газ, трябва да бъде изградена инсталация от газоразпределителното дружество. Това за съжаление често е много дълъг, труден и бавен процес, който отказва голяма част от потребителите, до които няма изградена газопреносна мрежа. Нестабилните доставни цени, зависещи от външни фактори и честите им промени също оказват своята роля при избора на този вид отопление. В сегашните проблеми с Русия не се очаква скоро цената да спре да расте. А лошото при газта е , че няма как да се охлаждаме с нея и ни трябва нова инвестиция за лятото.

 

Кои са преимуществата на термопомпата?

 

 

 

 

 

 

 Термопомпи

 

Да поговорим за най-добрият, екологичен и независим начин за отопление: термопомпата. Тя има доста ниска консумация на електроенергия, в сравнение с всички други видове електрическо отопление и не отделя вредни емисии и ФПЧ. Тя е по-лесен, по-екологичен и по-енергийно ефективен метод за отопление. Да, първоначалната инвестиция е по-голяма. Но получавате дълъг експлоатационен живот, ниски сметки и много лесна поддръжка.

 

Не се изисква ежедневна поддръжка

 

Както вече споменахме, отоплението с термопома не изисква допълнителни грижи и поддръжка. Термопомпата се контролира от термостат, който поддържа предпочитаната от вас температура в норма. Не е необходимо и да коригирате настройките на термопомпата. Интелигентният ѝ алгоритъм се грижи за това.

 

Чист въздух у дома

 

 

 

По-чист и здравословен въздух у домаОтоплителните системи на дърва или въглища, изпълват въздуха с фини прахови частици, които могат да навредят на дихателната ви система. Термопомпата дава възможност за филтриране на въздуха, което е особено подходящо за хора с алергии, респираторни заболявания и малки деца.

 

Охлаждане през лятото

 

Друго предимство на термпомопмата е, че както може да генерира топлина, така може и да охлажда, като изсмуква топлите частиците от въздуха в дома ви. Важно е да знаете, че не всички термопомни имат тази функция, но тя е бонус който получавате само при този тип система за отопление.

 

Колко „харчи“ термопомпата?

 

Това е плюсът, който ще забележите веднага. Чрез използване на 1 kWh електроенергия, термопомпата дава от 2 до 4 kWh топлинна мощност от източника на енергия към стаите на дома ви. По този начин, ефективно осигурява 3-5 kWh топлинна енергия. Можем да предположим, че ¾ от отоплението идва от енергията акумулирана от земята, водата и въздуха, а само ¼ от електроцентрали. Все повече нашумяват и фотоволтаичните панели, които ако се изградят ще направят вашия дом енергийно независим и ще сведе до 0 разходите Ви за електричество.

 

С други думи:

 

Ако се отоплявате чрез електроенергия, но решите да инсталирате термопомпа, сметките ви за ток ще намалеят с около 75%.
Ако се отоплявате с дърва, въглища и природен газ (при сегашните им цени), отоплението с термопомпа ще ви бъде 4 пъти по-евтино.
Към момента, отоплението с термопомпа е най-евтиното решение в повечето европейски страни.

 

 

Като най-ефективен, оптимален и независещ от природните дадености на парцела е вариантът на термопомпа въздух-вода и той е най-разпространеният тип инсталация в България. Може да разгледате всички модели термопомпи въздух-вода, които Коста Клима предлага тук.

 

Разгледайте YouTube страницата ни  и се запознайте как работим ние.

Имате климатик на над 10 години. Сега е момента да го смените с нов.

прочети още

Нашите препоръки за най-икономично ползване на климатика през лятото

прочети още

Постоянен трудов договор.Добро възнаграждение. Допълнителни курсове и квалификация. Служебно облекло, телефон, автомобил и инструменти; Възможност за кариерно развитие;

прочети още